Menu hari nie adalah daging lembu. Sebabnya semalam pergi pasar nampak orang jual daging lembu. Rasa teringin nak makan sup daging pulak. Saya apa lagi beli terus ler. Kat rumah tak ramai orang beli sikit dah. Saya beli tulang dan daging masak sekali memang meletuplah sedap. Ini nak letak resepi buat panduan. Ini buat semalam tapi hari nie sempat post.
Nie dia sup yang dah siap untuk dimakan
Bahan-bahan yang wajib ada kalau tak semua tak menjadi . Hi....hi
250 gram Tulang Daging lembu
3 ulas Bawang Putih (mayang)
4 ulas Bawang Merah(mayang)
5 Inci Halia (ketuk)
2 s/b Lada Hitam (ketuk kasar)
Rempah sup yang siap ada rempah ratus
1/2 kiub ayam
Garam secukup rasa
Air sebanyak suka
2 s/b minyak masak
Untuk Hiasan
Daun sup
Tomato
Limau nipis
Bawang goreng
Cara-cara
Daging dan tulang dipotong ikut suka dan dibersih toskan.
Masukkan air dan daging kedalam periuk.
Masukkan kiub,garam dan sup bunjut ke dalam periuk
Tudung periuk dan kecilkan api reneh sampai lembut
Sambil-sambil tu panaskan minyak, kemudian tumis bawang hingga layu
Masukkan halia dan rempah ratus tumis hingga naik bau.
Setelah siap masukkan bahan tumis kedalam periuk. Reneh dan rasa kalau tak cukup rasa tambah je lagi garam.
Tengah reneh sup tunggu emput
Setelah daging emput dan rasa dah ok dengan selera. Masukkan tomato dan daun sup.
Masa nak makan tabur bawang goreng dan perah asam limau. Huh... memang terangkat. kalau nak pedas lagi masuk cili padi potong kecil-kecil.
Tip: nak lembut daging mesti potong secara melintang urat daging.
0 ulasan:
Catat Ulasan