Ikan Talapia Masak Stim

Assalamualaikum semua.....

Hari nie menu kita simple dan mudah serta cepat dimasak. He..he... ada ke resepi macam tu. Ada kot....
Bagi saya masak secara stim paling mudah dan cepat dan berkhasiat.
So sape-sape nak diet boleh masak cara ini lah....

Hai tiba-tiba cite pasal masak stim teringatlah ada seekor ikan Talapia merah yang saya beli kat pasar belum di masak lagi. Apa kata kita buka panggung kat dapur. Cakap pasal panggung nie bukan sebarang panggung sebab kita buka kat dapur. 

Yang nie boleh buat hati senang perut kenyang masalah hilang ye ke edak. He...he..

Teringat pulak time-time nak buka puasa menu nielah yang jadi kegemaran kami sekeluarga. Maklumlah kat rumah tu tak ramai orang just 4 orangje. Lainlah kalau dekat nak raya memang penuh satu rumah tu siap kena buat dua hidangan. Kat meja memang tak boleh nak makan dah sebab tak muat. So, kita orang kenalah makan bersila ramai ramailah memang happening sungguh lah time tu. 






Nie gambar yang saya snap masa masih panas-panas lagi.





Bahan-bahan

1 Ekor ikan Talapia
2 Batang serai (diketuk)
3 Inci Halia (Mayang/ketuk)
4 Helai daun Limau Purut
3 Ulas bawang Putih (mayang halus)
1 biji lada merah (mayang)
1 Labu bawang besar (potong bulat)
1 Kuntum Bunga Gantang (mayang halus)
1 Biji Tomato (dibelah 6)
Sayur-sayuran ikut suka
Pilihan saya Carrot, Bunga kubis,nenes dipotong dadu dan Jagung muda
2 Sudu Besar sos tiram
1/2 kiub Ayam
Garam secukup rasa
Sedikit tepung Jagung
Sos Black Paper
1 Biji Limau nipis (perah airnya)
Air secukupnya (ikut suka )
Hiasan daun bawang

Cara-cara

Cuci ikan bersih-bersih
Kemudian lumur ikan dengan sos black paper sedikit garam dan tepung jagung biar seketika.
Panaskan pengukus.
Masukkan air kedalam bekas ikut suka untuk dijadikan kuah
Di ikuti kesemua bahan hirisan, serai dan sayur-sayuran. Kukus seketika.
Kemudian masukan bahan-bahan perasa dan ikan.
Masukkan daun limau dan stim ikan sampai ikan masak.
Last masuk sedikit bancuhan air tepung jagung untuk memekat kuah dikuti dengan buah tomato dan air perahan limau tadi.
Stimkan ia dalam 2 minit. Tutup api angkat dan hias dengan hirisan daun bawang.
dah siap ready untuk makan

Tip:-
Selain ikan Talapia,ikan kerapu,ikan bawal dan seangkatannya boleh pakai resepi nie.
Daun limau purut jangan diletak diatas ikan bagi mengelakkan ikan terasa pahit.

Okey selamat mencuba resepi ni dan jangan lupa bagi komen yer.....

0 ulasan:



nuffnang ads

Pengikut

Free F Black Chancery Cursors at www.totallyfreecursors.com