Nak tanya pernah lihat atau makan kuih ni tak?
Nie kuih tradisional dah ramai orang tak buat kut. Saya agak-agak je. hehe....Saya pun baru hari nie belajar buat. Not bad...ler
First time buat, nanti boleh improve lagi .
Kuih ni berasaskan ubi kayu.Manakala cara memasak melalui keadah mengukus
Bahan-bahan yang wajib ada
Ubi kayu yang siap dibersih
2 keping manisan
"1/2 keping dah siap masuk dalam santan baru teringat nak snap gambar"
"1/2 keping dah siap masuk dalam santan baru teringat nak snap gambar"
1 s/k garam
400gram santan
Daun Pisang secukupnya
Air untuk mengukus
Cara-cara membuatnya:-
Ubi kayu perlu dimesin atau diparut halus terlebih dahulu
Lepas siap diparut halus, ubi tersebut perlu diperah airnya sehingga kering seperti di atas
Kemudian manisan dimasak bersama santan dan garam sehingga masak.
Lepas santan masak sejukkan seketika
Apabila santan sejuk masukkan kedalam ubi tadi gaul sebati
kalau anada suka manis boleh tambah dengan sedikit gula
Santan perlu di letak dalam ubi ini bergantung kuantiti ubi yang diguna.
"Bancuhan adunan jangan terlalu keras atau lembik"
Bila sebati ubi sedia dibungkus.
anda juga boleh menyediakan periuk untuk mengukus kuih ini
Letak dalam periuk kukusan sampai naik wap atau sehingga masak.
Masa yang di ambil lebih kurang 15 minit je
Bila masa angkat dan tos seketika.
Kuih yang siap untuk ditapau
Okey selamat mencuba resepi ini.
0 ulasan:
Catat Ulasan